Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
Новини кафедри



28.11.2016

Стажування в Німеччині


СТУДЕНТИ ТА МОЛОДІ НАУКОВЦІ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ УСПІШНО ПРОЙШЛИ СТАЖУВАННЯ В НІМЕЧЧИНІ

З 9 по 16 жовтня група з 14-ти студентів електротехнічного факультету під керівництвом доцентів кафедри систем електропостачання Хацкевич Ю.В. та Луценка І.М. проходили тижневий лекційно-практичний курс в двох провідних технічних ВНЗ Німеччини – Ройтлінгенському та Есслінгенському університетах прикладних наук. Ця поїздка стала можливою завдяки гранту від Німецької служби академічних обмінів (DAAD), яку отримали доценти Луценко та Хацкевич в рамках освітнього проекту «Посилення співпраці між німецькими та українськими навчальними закладами в області електротехніки»

Політична та економічна криза, яка має місце в Україні протягом останніх років, значно ускладнює міжнародні наукові контакти. Для звичайного українського студента або дослідника відвідування європейського освітнього закладу стає все складнішим. В свою чергу, європейські студенти і вчені мають набагато більше сумнівів з приводу безпеки і стабільності в Україні, тому і вони відвідують нашу державу набагато менше, ніж 2-3 роки тому. У той же час досвід показує, що успішна співпраця починається з позитивного особистого контакту. Існує необхідність показати німецьким і українським студентам широкі можливості для співпраці в сфері наукових або дослідницьких проектів. Для вчених такі візити – це найкращий привід знайти перспективні напрямки спільних науково-дослідних робіт. Саме тому такого роду проекти є питаннями першорядної важливості для учасників-університетів.

Україна сьогодні стикається з численними проблемами в різних сферах життя. Система освіти є однією з найбільш важливих областей, які повинні бути змінені для розвитку країни. Одним з необхідних кроків сталого розвитку є підвищення якості і кваліфікації випускників та їх орієнтація на європейські стандарти шляхом участі у спільних науково-дослідних і навчальних проектах. Електрична інженерія, включаючи енергоефективність та відновлювальні джерела енергії, є однією з найбільш важливих галузей для української економіки. Тому обмін досвідом і посилення співпраці з німецькими навчальними закладами у цьому напрямку дослідження мають для нас вирішальне значення.

Державний ВНЗ «Національний гірничий університет» активно приймає участь в міжнародних наукових і дослідницьких проектах. Ройтлінгенський та Есслінгенський університети прикладних наук є нашими партнерами з 1990-х років.


Метою стажування в перспективі було збільшення кількості вчених і студентів, що беруть участь в спільних науково-дослідних і навчальних проектах.

Також учасники отримали можливість проаналізувати наукові напрямки, свої вміння і компетенції, спільні та відмінні риси в навчальних програмах, ознайомитись з оснащенням електротехнічних лабораторій.


Курс лекцій з сучасних досягнень в електроенергетиці та прогнозування майбутніх трендів від професорів європейських університетів дозволив сформувати певний світогляд та орієнтацію на тематику майбутніх досліджень і розробок як для студентів, так і викладачів.


Цікавими з точки зору професійного зростання стали екскурсії на виробництво: студенти відвідали німецьке підприємство з виробництва іграшкових електрифікованих залізниць (компанія «Märklin», м. Есслінген), сучасну когенераційну електростанцію («FairEnergie», м. Ройтлінген).

Додатково всі учасники отримали можливість практики спілкування англійською мовою з німецькими колегами, розширили культурний світогляд, відвідали значну кількість історичних місць та архітектурну спадщину Німеччини.


Початок стажування співпав із завершенням фестивалю «Октоберфест», на який керівництво Ройтлінгенського університету запросило і наших студентів. Учасники відчули напрочуд дружню атмосферу та поринули в колорит німецьких традицій.

Також незабутньою та захоплюючою стала екскурсія до 8-поверхового музею «Mercedes-Benz» у Штутгарті, де відбулося ознайомлення з історією зародження та розвитку німецького автомобільного гіганта.


Вінцем поїздки стала 20-кілометрова піша прогулянка по Швабським Альбам на висоту близько 1000 м.

Головними результатами учбової поїздки стали:

- налагодження нових контактів між студентами і викладачами німецьких навчальних закладів та НГУ;

- ідеї для нових спільних науково-дослідних проектів;

- підтримка закордонних партнерів при розробці освітніх проектів співпраці у майбутньому.

Матеріали підготували доц. каф. СЕП І.М. Луценко, Ю.В. Хацкевич


До списку





Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт