Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
Новини кафедри



05.04.2016

Екскурсія на ДніпроГЕС

5 квітня 2016 року за ініціативи кафедри систем електропостачання група у складі студентів-електриків 4 курсу і викладачів побувала в Запоріжжі на славетній ДніпроГЕС з екскурсією. Подорож виявилася фахово пізнавальною і цікавою. Екскурсанти відвідали зали музею станції з експозиціями про будівництво, відновлення та спорудження другої черги ГЕС. В ході екскурсії оглянуто греблю, макет і діючі турбіни в машинному залі, розподільчий пристрій 154 кВ.









Дніпровська ГЕС – найстаріша гідроелектростанція на Дніпрі. Будівництво почалося в 1927 році, а перший агрегат запущено у 1932-му. З пуском ДніпроГЕС було затоплено дніпровські пороги і відкрилося судноплавство по Дніпру. На енергетичній базі електростанції розгорнулося будівництво великого промислового комплексу чорної та кольорової металургії. 

Під час Великої Вітчизняної війни дамбу ДніпроГЕС було зруйновано, а устаткування машинного залу – знищено. Знову запустили електростанцію лише в 1950 році. У 1969-му розпочали будівництво другої черги гідровузла. ДніпроГЕС-2 запущено у 1975 році. 

Дніпровська гідроелектростанція складається з греблі та двох машинних залів (ДніпроГЕС-1, ДніпроГЕС-2). Гребля служить для створення перепаду рівня води, а в машинних залах встановлено турбіни, що виробляють електроенергію. За першим машинним залом знаходиться аванкамера для забезпечення постійного тиску води. Зверху греблі – два крани, що піднімають гідрозатвори для скидання води повз турбін. Це робиться, наприклад, при паводках, коли рівень води перевищує нормальний. Загальна довжина напірного фронту гідроспоруд Дніпровського гідровузлу — 1,3 км, пропускна здатність — 26900 м³/сек.


До списку





Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт